söndag 12 juni 2016

Visioner och verklighet

För några år sedan, när det var på tapeten att Sveriges bästa golfklubb skulle överta den bana som dittills nyttjats av Akademiska GK, skrev jag det här blogginlägget i vilket jag avrådde från att vi skulle lägga oss till med två artonhålsbanor. I stället förordade jag att vi skulle använda några av hålen och inrätta en tolvhålsbana. Så har nu skett. Dessutom föreslog jag inrättandet av en sexhåls korthålsbana. Nu, när jag linkar fram med en krånglande vrist, saknar jag verkligen en sådan. När blir den visionen verklighet?

Eller...

...så kunde man ju, OM man nu absolut måste ha tävlingarna på förmiddagen och med kanonstart lägga dem på Nya banan. Den banan är underutnyttjad och dess popularitet och status bland Sveriges bästa golfklubbs medlemmar (och TK) behöver höjas. Att göra så vore, åtminstone i min värld, en win/win-situation. kanonstartsivrarna får hållas med sitt, Gamla banan skulle ändå vara fullbokad (vilket skulle generera goda greenfeeintäkter) och klubbhus området, inbegripet shop och krog, skulle krylla av folk. Hur är det nu det där TV-programmet heter? Så mycket bättre.
Har ni tänkt på hur även banans omgivning påverkar hur man upplever den? Avverkningen på andra sidan vägen har öppnat för ljus och luft till det artonde hålets greenområde.
Till sist måste jag utfärda en varning. Sätt er inte på bänken mellan dörrarna till 4:ans och 5:ans bagförråd! Gör man det så slår man nämligen, åtminstone om man är av min längd, bakskallen i blomlådan så att det sjunger om det. Litet märkligt att en klubb som månar om säkerheten så att man redan på första tee möts av ett missprydande skyddsnät gillrar sådana dödsfällor... Å andra sidan är det ju, på ett plan, upplyftande att man sätter skönhetsvärden framför säkerheten. 

lördag 11 juni 2016

Kanon eller kalkon?

I dag var det dags för säsongens andra försök. Så länge vristen höll (i två hål...) spelade jag på mitt handicap men på fjärdehälet tvangs jag tacka mina spelakamrater Ulf, Gunnar och Anders för sällskapet och anträda reträtten. Den innebar att jag, precis som spelarna på bilden ovan som jag mötte när jag kom till Sveriges bästa golfklubb, tvangs gå (eller linka) ett antal hål för att ta mig tillbaka till klubbhuset.
Trots att jag bara spelat några få hål och trots att det kryllat av folk när jag kom till klubben låg klubbhusområdet nu öde. Helt dött.
Inga golfare satt denna vackra lördageftermiddag på juteserveringen.
Inne i klubbhuset var det likadant. Bortsett från pron, krögaren och en av krögarens anställda var jag helt ensam i sveriges mysigaste klubbhus. Kändes inte så mysigt, faktiskt. Kändes mer som om något var fel. Allvarligt fel.

Jag köpte en (lätt-) öl av krögaren och frågade honom hur dagen hade varit. Han berättade att han sålt ca 50 luncher. Jag frågade honom hur många luncher han sålde en lördag utan tävling. Mellan 70 och 100, svarade han. Nå, under den halvtimme jag ägnade åt min öl och åt att titta på sändningen från europatouren sålde han absolut ingenting. Inte LeMo heller. Ingen kom in i klubbhuset. Ingen gick ut på banan.

Vad golfare gör på lördageftermiddagar är en fråga för sig (som jag inte har något bra svar på) men att varken krögaren eller pron gör goda affärer en lördag när en attraktiv (Sportringen) tävling spelas är, tycker i alla fall jag, ett problem. Roten till det onda tror jag är kanonstarten. Jag har aldrig fattat vad som är kanon med den idén. Kalkon, snarare. Sveriges bästa golfklubb borde lära av Ålands GK där första start i klubbtävlingarna normalt är kl 12.00 och rullande start tillämpas. Mycket bättre!

torsdag 9 juni 2016

Golfens två viktigaste böcker

Regelvandring




Kom till vår regelvandring med Stefan Ståhl, förbundsdomare den 18 juni.
Vi samlas i klubbhuset kl 15:00.
Anmälan sker till receptionen på 0176 237 137 eller på info@roslagensgk.com

Välkomna













Vissa saker bör man inte missa och förståelse av reglerna är en grundläggande förutsättning för att man ska kunna spela golf. Kan man inte reglerna så går man ju, strängt taget, bara omkring och slår på en boll och den score man till äventyrs noterar blir i bästa fall ett närmevärde. Själv köpte jag den nya upplagan av regelboken när jag betalade min årsavgift. Den, regelboken, ligger nu i bagen. Lika viktig som klubbor och bollar. Varför den ska finnas i bagen? Jo, därför att hur mycket man än pluggar så lär man aldrig lyckas lära sig alla reglerna utantill. Naturligtvis bör man kunna det mesta utan att behöva slå i regelboken. Annars blir det ju rent pinsamt. Och det är inte OK att istället för att göra rätt, dvs så som reglerna föreskriver, köra någon slags konsensusmodell. Fel blir inte rätt bara för att fyra golfare av vilka ingen riktigt kan reglerna är överens om att man kan göra så.

En nästan lika viktig bok är Ben Hogan´s* "Five Lessons" (brukar i svensk översättning heta Modern Golf). Den behöver man inte ha i bagen men är man en riktig golfare så har man den bredvid sängen. Att man sedan aldrig kommer att kunna slå bollen som Hogan kunde är en helt annan sak. Man får i alla fall ett hum om varför man inte kan det. det är, på det stora hela, inte konstigare än att man inte blir som Jesus bara för att man läst bibeln. Nästan lika viktig skriver jag eftersom det är viktigare att man spelar efter reglerna än hur bra man slår bollen. Om man vill göra anspråk på att spela golf. 


*Att jag blandar in Ben Hogan beror på att det är han som syns på den klassiska teckningen (en illustration ur just den bok jag nämner) ovan till vänster. Den teckningen visar, för övrigt, det enda som har någon direkt betydelse för hur slaget blir, nämligen att allt är på rätt plats och på väg åt rätt håll när klubbhuvudet träffar bollen.

onsdag 8 juni 2016

Statistik

Statistik är jag inte mycket för, åtminstone inte när det handlar om golf. Det funderas alldeles för mycket över siffror. Jag kommer osökt att tänka på vad Ben Hogan sägs ha svarat Nick Faldo när Faldo frågade honom om han hade något tips om hur Faldo skulle vinna US Open. "Shoot the lowest score" ska "The Hawk" ha svarat och det var naturligtvis det korrekta svaret och den enda siffra man behöver bekymra sig om. Hur många fairwayträffar eller GIR man har, hur många puttar per GIR, swing speed, launch angle, driving distance etc etc är bara meningslösa nummer. Står det 88 på kortet så är det 88 och det är bättre än 95 men sämre än 73. Sedan spelar det ingen roll om han som gjorde 88 hade mer fart på klubbhuvudet än vad han som gjorde 73 hade eller om han som sköt 95 hade en optimal launch angle på sina drives och träffade flest fairways.

Fast jag är inte särskilt intresserad av scorer heller, allra minst mina egna. Tacka vet jag matchspel, den ursprungliga och enda vettiga tävlingsformen. Gärna i foursomeformat. Då behöver man inte slå så ofta och spelet går ju, som Woosnam konstaterade, ut på att slå så få slag som möjligt.

Fast när man bloggar går det inte att undvika statistik eftersom de som konstruerat den plattform jag använder försett den med en statistikmodul. Av den kan man utläsa att det mest är svenskar som läser det jag postar här. Det hade jag gissat på även utan att kunna stödja mig på statistik...

Så här ser tio-i-topp-listan över de länder från vilka man besökt bloggen ut:

Sverige
USA
Tyskland
Ryssland
Åland
Ukraina
Australien
Finland
Thailand
Frankrike

Varför den som gjort statistikmodulen gjort Åland till ett eget land vet jag inte (men misstänker starkt att han är ålänning...). Annars hör ju landskapet Åland (även om det ståtar med en egen regering) till Finland och lägger man ihop siffrorna för dem båda så spöar Finland ryssarna. Som det ska vara, med andra ord.

tisdag 7 juni 2016

Birdie!

Lunnefågel? Jo, tjena... Allvarligt talat... Som gammal fältbiolog är jag ofta mer intresserad av vad man kan se i ruffen och så att säga runtom banan än av vad som händer på den finklippta delen av densamma. Därför blev jag glad när jag på Sveriges bästa golfklubbs hemsida hittade länken "Fåglar på banan". Den visade sig vara en lista (inga bilder...) över an massa arter som (gissar jag) någon (påstår sig ha) observerat på banan. Däribland pippin på bilden (som jag inte tagit utan snott). Lunnefågeln. Inte utan att man blir litet nyfiken.

The X-factor

För ett antal år sedan (den som är intresserad av exakt när kan bläddra bakåt i bloggen) fick en massa fina gamla träd runt Johandammen blå kryss målade på stammarna. När jag anade oråd och frågade om tanken var att de träden skulle fällas fick jag (det något märkliga) beskedet att man markerat de träd som inte skulle bort. Sedan fällde man en massa andra träd. Ännu något senare (när min uppmärksamhet var på annat håll) rök även de kryssade träden. Nu tycks flera av de kvarvarande, klena, asparna vara nere för räkning. Barken lossnar i stora sjok och för ett träd är det ungefär lika hälsosamt som malignt melanom är för en golfare. Det hade nog varit klokt att lämna några av de gamla (förslagsvis de kryssade) träden kvar...
Det var litet med glimten i ögat jag, häromdagen, skrev det där om att golf är en kampsport men nu får jag äta upp mina ord. I går var en dag av vila, i vart fall för min ömmande vänstra vrist och idag känns det fortfarande som om gubben fått ett rejält kok stryk. Minst lika öm här och där som jag var för fyra decennier sedan efter ett tuffare judopass. Så det blir ingen golf för mig i kväll. Jag orkar inte ens gå runt och bära på en kamera. Inte ens min allra minsta. Sådetså. Nej, ett varmt bad och en skvätt skotskt liniment (den där sorten man tar oralt) är vad doktorn ordinerar. Och några bilder från den övningen... det kan ni glömma!

måndag 6 juni 2016

Roslagen National

Jodå, när jag svängde upp på oljegrusvägen upp mot klubben så plingade halkvarnaren till och i bakgrunden/skuggan på bilden ovan kan ni själva se att det var frost i morse...
...i alla fall för oss som, i likhet med Sveriges bäste banchef, går upp i rimlig tid. Sommaren ska inte sovas bort, det är på vintern man ligger i ide (eller åtminstone önskade att man kunde göra så).
Svenska Flaggans Dag (jag känner mig inte riktigt bekväm med begreppet nationaldag) firas på traditionellt vis genom att flaggtävlingen Nationalen spelas. Fast min kropp fick nog med golf i går. Inte för säsongen (förhoppningsvis) men just nu känns det som om jag bör vara snäll mot den någon dag eller så.
Någon Augusta National är kanske inte vår Gamla bana, men en och annan rhododendron finns det i alla fall.

The Lonely Planet

Det tycks inte spela någon roll. Inte att den i många avseenden är mer utmananade att spela, inte att greenerna ofta är bättre än Gamla banans och inte om den omfattar nio, arton eller tolv hål. Det är alltid lätt att komma ut på Nya banan. Fullt med bilar på parkeringen? Någon timmes väntetid på att kunna knöka sig in i en boll på Gamla banan? Ändå är det nästan alltid som om Nya banan låg på en annan planet. En planet golfare sällan besöker.

edit 160607. Har ni sett att bilden ovan nu hamnat på "förstasidan" på Sveriges bästa golfklubbs hemsida? Det gläder mig. Den Nya banan är underutnyttjad och allt som kan popularisera den och höja dess status är välkomna. Nu har jag inte studerat årets tävlingsprogram men jag hoppas att många tävlingar lagts på Nya banan.

söndag 5 juni 2016

En kampsport

Det ser onekligen annorlunda ut nu när alla de förut kryssmärkta gamla träden är borta. Litet mer artificiellt. Litet mer som en golfbana. Jag tycker att det var bra som  det  var.

Nå, den här våren har varit, i bokstavlig mening, plågsam och för några månader gick jag på kryckor (eller, helst, inte alls) sedan min ena vrist sagt ifrån ordentligt. Nu går jag obehindrat, åtminstone på slät mark, men skulle den hålla för golf? Dessutom har ju mitt golfande mer eller mindre legat nere under några år så det fanns ett frågetecken även för om jag skulle kunna spela ens om vristen höll.
Med de förutsättningarna var det naturligtvis uteslutet att öda krafter på uppvärmning eller meningslöst vevande på driving rangen. Jag knallade direkt upp på första tee. Som vanligt var det ingen kö (vare sig vid ettan eller ute på banan även om jag, på håll, såg andra golfare). Nå, redan på det förta hålet hade jag en parputt men lyckades rådda till det så att det blev en sjua på kortet när allt var klart och räknat.
Jag klarade tio hål innan vristen gav upp och jag fick kämpa för att ta mig tillbaka till parkeringen. Visst är det klämmigt med en tolvhålsbana men just idag hade den gamla niohålaren varit perfekt...

lördag 4 juni 2016

Slötittar, litet halvintresserat, på sändningen från Bro Hof. Kanske skulle man gå ned i källaren och plocka ihop en bag och ge sig ut och kolla läget på Sveriges bästa golfklubb? Kanske. Får se hur det känns i morgon...