söndag 18 januari 2015

En ordningsfråga

Om jag gick på en konsert där de spelade Beethovens tredje symfoni och dirigenten hade bestämt sig för att börja med den tredje satsen (men sedan spela igenom hela symfonin och alltså sluta med sats två) skulle jag förena mig med resten av publiken i utbuandet av helgerånet. Inte heller skulle jag uppskatta om en deckare började med det sista kapitlet. Eller att inleda en trerätters middag med att bli serverad desserten.

Det finns helt enkelt en viss ordning som bör följas för att saker ska bli som de är tänkta att vara, för att de ska upplevas som de är avsedda att upplevas. En film bör ses från början till slutet. Den ordningen gäller även golfbanor. En väl utlagd golfbana består, precis som ett orkesterstycke eller en festmåltid, av olika avsnitt som bör avnjutas i en bestämd ordning. Annars blir det fel. Visserligen är det inte alla som förstår detta. Det är inte konstigare än att det finns folk som är tondöva eller i vart fall inte begriper sig på musik, för vilka mat bara handlar om att fylla magen eller som är totalt ointresserade av film. Oväsen som oväsen, bukfylla som bukfylla eller flimmer i rutan.

Vår gamla bana har en i många avseenden bra inledningssekvens. Det första hålet erbjuder ett tämligen enkelt utslag (och generösa landningsytor för sliceande högerspelare. Även tvåans utslag är (eller kan i alla fall göras) relativt problemfritt. Det finns alltså goda förutsättningar att få en angenäm start på rundan och flyt i spelet på banan.

Nu finns det, har jag hört ryktas, planer på att ändra den ordning i vilken hålen spelas så att nuvarande hål 14 blir banans första hål och nuvarande hål 13 dess avslutningshål. Riktigt varför man skulle göra detta begriper jag inte men någon har sagt att man vill att sista hålets green ska ses från klubbhuset. Som om det skulle vara ett rimligt skäl.

"Sista fem" är en fin avslutning på ronden och artonde är ett perfekt avslutningshål som förgylls av att man från åtminstone vit och gul tee ser klubbhuset hägra bakom greenområdet. Däremot är sista fem inga bra första fem, dvs, enligt min mening, ingen bra öppningssekvens.

En tumregel för bandesign säger att öppningshålet inte ska ligga så att man får morgonsolen i ögonen. Den regeln bryter vår banas första hål mot. Å andra sidan, säger samma tumregel, så bör absolut inte avslutningshålets utslag ligga så till att man besväras av kvällssolen vilket man gör på hål tretton.

Jag vill även fortsättningsvis börja mina ronder med hål ett (även när det är tävling).

1 kommentar:

  1. Håller helt med. Hur spännande är det att titta på när dom spelar in på greenen på 13:e, när man inte vet om det är 2,3 ,5 eller 9:e slaget dom slår. Om du är intresserad så är 18:e ett mycket mer intressant hål att följa. 14:e är normalt ett hål som skapar väntan, det skall man inte ha som första hål. Kommer man utspringande på första hålet ouppvärmd så är chansen ganska stor att man slår med bara armarna till vänster upp på berget.
    Willy

    SvaraRadera