fredag 27 april 2012

This is your president speaking


27 APRIL 2012


Läget på Roslagens Golfklubb Norrtälje

Våren var så lovande i mars månad! Men vi fick inte glädja oss så länge dessvärre. April har varit bedrövlig för våra golfbanor.

9-hålsbanan är relativt torr förutom enstaka ställen. Men än så länge är det ospelbart på hål 6 på grund av mycket vatten. Om vädret är som meteorologerna lovar kommer vattnet att sjunka snabbt undan och kanske kan alla 9 hålen vara spelbara till helgen. 9.hålsbanan blir bättre och bättre för varje dag!
18-hålsbanan är otroligt blöt just nu men vi börjar se att dräneringarna gör sitt arbete. Problemet är att Örjan och hans mannar har svårt att komma ut och vidta de åtgärder som måste göras innan banan kan öppnas för spel. Det som bland annat skall göras är att alla de områden som har arbetats med under vintern skall finjusteras så att gräs kan sås så fort som möjligt. Än så länge kan vi inte köra på 18-banan med våra klippare! Det kommer att vara bråda dagar för banpersonalen den närmsta tiden för att få banan i det skick som vi vill ha den innan vi öppnar för spel.
En positiv prognos säger att vi kan öppna 18-hålsbanan den 5 maj om meteorologerna har rätt. Fram tills öppnandet av 18-hålsbanan rekommenderar vi att ni spelar på vår utmärkta 9-hålsbana!
Restaurangen kommer att ha öppet under 28-29 april och kommer att ha enklare rätter. Ali räknar med att öppna för säsongen den 5 maj.

Leif har öppet som vanligt, varje dag med mycket bra erbjudanden.
Vi kommer att kalla till extra vårmöte den 17 maj direkt efter För ROS Skull.


Göran Bryntesson
Ordförande

Göran "Brynte" Bryntesson, ordf i Sveriges bästa golfklubb


Ovanstående meddelande från ordföranden i Sveriges bästa golfklubb har jag, på eget bevåg, saxat från klubbens hemsida. Mitt tips är (som alltid) att banorna kommer att vara hur bra som helst till midsommar. Det brukar vara så. Hur det är i april och maj varierar med vädret och hur vintern har varit. Att man brukar kunna öppna 18-hålsbanan för spel i början av maj är en sak men i början av säsongen brukar alltid 9-hålsbanan vara att föredra. 

Egentligen så är det en rätt bra ordning för man (åtminstone jag) brukar behöva tiden fram till midsommar för att få ordning på spelet efter vintern. Så om det nu skulle dröja någon vecka längre än normalt innan 18-hålsbanan öppnar så innebär ju inte det att man inte kan åka ut till klubben. Man kan ju, till exempel, träna eller till och med ta en lektion. Tänker man efter så kan man ju faktiskt utnyttja läget till att göra något positivt snarare än beklaga att det dröjer en eller annan vecka längre än i fjol innan man får gå ut och spela samma dåliga golf som vanligt. Fast många verkar varken ha tid eller lust att åka ut till klubben om de inte har en starttid på 18-hålsbanan...

Så: Solen skiner, niohålaren, krogen och shopen är öppna. Livet leker och hela säsongen ligger framför oss!

Välkomnande


Till höger om 14:e hålets green har det under vintern röjts rejält. Stenar, träd och buskar har avlägsnats så att det nu finns ett spelbart nödlandningsområde på slicesidan (för högerspelare) när den nya dammen ska forceras. Det är bra tänkt. Så för en tid sedan kunde man se hur den gamla slitna skylten som hälsar välkommen till Sveriges bästa golfklubb låg där. Skyltar och annan bråte (såsom skyddsnät och bänkar) ska man vara försiktig med att placera ut på golfbanor, detta dels då de sällan tillför några estetiska värden och dels då de ofta stör spelet. Därför är det alldeles extra glädjande att skylten nu hamnar utanför elstängslet där den rimligen inte ska vara i spel (och skulle den någon enstaka gång råka vara det så får man droppa sig fri utan plikt). Dessutom blir det faktiskt rätt snyggt (särskilt som skylten får sig en välbehövlig ansiktslyftning), åtminstone när man kommer åkande (eller cyklande) längs uppfartsvägen.

torsdag 26 april 2012

Anneli calling!


Telefonen ringde nyss. Det var Anneli. Hon bad mig att lägga ut en blänkare om att hon och Peter tydligen har någon slags abstinens som yttrar sig i att de tänker ordna en extra VinterTour-tävling (typ) nu på lördag. Är det någon som känner för att gå och lägga sig hyfsat nykter i morgon kväll för att sedan pina sig upp i svinottan och därefter börja helgen med att klafsa runt i niohålsträsket så är det bara att infinna sig vid klubbhuset senast kl 08.30.


Det blir säkert hur kul som helst. Själv har jag andra planer. Och influensa...

tisdag 24 april 2012

Att ge är saligare än att spara

Jag är säkert inte ensam. Som så många golfare faller jag då och då för frestelsen att försöka köpa mig ett bättre spel snarare än att förtjäna (träna mig till) det. Fast egentligen så trivs jag bäst med mina gamla trygga klubbor och när nyförvärven testats och förkastats så är de (de gamla trygga) åter i bagen. Fast vad ska man göra med felköpen? Eller, om man hittat rätt med sina impulsköp, med de de gamla klubborna?


Visst, man kan ju hålla på och illfänas med annonser i lokaltidningen eller på nätet. Fast det är rätt jobbigt och dessutom så finns det knappast något som sjunker i värde så som golfklubbor gör... Till mina karaktärsbrister hör att jag är bekväm av mig och ointresserad av pengar. Därför är alternativen för mig, om jag köpt på mig något som jag upptäcker att jag inte har någon glädje/nytta av att antingen slänga in det i något förråd eller att ge bort det. 


Nu befinner jag mig i en fas av mitt liv då jag ska försöka lämna min och familjens tidigare bostad. jag bor ensam i ett stort hus med en j*vla massa utrymmen fyllda av allsköns bråte. Behovet av att lätta bördan av jordiska ägodelar känns plötsligt tvingande. Det är jobbigt men samtidigt skönt. Två år i rad har jag nu haft lyckan att kunna skänka (mer eller mindre) två relativa nybörjare riktigt bra grejor att spela med.


Känner du igen dig i ovanstående och har du bra grejor som bara ligger och samlar damm: Ge bort dem!

torsdag 19 april 2012

Inställt!

Min influensa är still going strong men nu verkar det, plötsligt, inte längre innebära att jag missar städdagarna. Dessa är nämligen inställda.



INSTÄLLT!
Vi måste tyvärr ställa in vårens städdagarna (både lördag och söndag).
Banorna är mycket blöta efter förra helgens snöoväder.
Prognosen från SHMI visar att det skall bli mycket regn/snöblandat regn. Banorna skulle ta mer skada av ett eventuellt arbete.
Vårmötet äger rum enligt plan

onsdag 18 april 2012

Lägesrapport från 18-hålsbanan


Dammen på hål 14 börjar nu få sin form. På bilden ovan jobbas det med att snygga till slänterna som sedan ska få ett lager jord och besås med gräsfrö. Vidare ska dräneringsledningar dras från den nuvarande sura delen av fairway och, om jag fattat rätt, även ett rör mellan dammen och diket som går i vägkanten. Det blir nog bra.



Den nya teen på hål 12 ser faktiskt ännu större ut nu när den ftt (eller håller på att få) gräs på sig. Jag kan inte påminna mig att jag någonsin stått på (eller ens sett) en så stor tee. Den är mer än dubbelt så stor som den på hål 1...



Från bakkant av den nya teen blir det ca 180 meter till flaggan och från framkant ca 120 meter. Förutom att det nu finns möjlighet att sätta upp hålet kortare från röd tee så ligger den utslagsplatsen nu ca en meter högre än vad den gjorde tidigare. Nu bör alla nå vattnet på utslaget.

tisdag 17 april 2012

...men tyvärr inte för mig.

Engagerad deltagare i fjolårets städning
Städdagarna hör till säsongens absoluta höjdpunkter (och särskilt så Städscramblen!) men i år kommer jag inte att vara med. Ligger för närvarande däckad i en sällsynt aggressiv influensa som bröt ut i fredags och nu känns det som om det snarare handlar om överlevnad än att planera för mer eller mindre ansträngande friluftsaktiviteter. Så OM jag står på benen till helgen tror jag att jag kommer att betrakta mig som konvalescent och i så fall är nog en nypa sjöluft och en stillsam helg receptet. Det är inte mycket att göra. Ibland måste man helt enkelt lämna W.O...

Engagerad deltagare i fjolårets Städscramble

Arbets- & städdagar


fredag 13 april 2012

En lyckad kväll

Spelade match med en kompis på niohålaren i går kväll. Tog en knapp timme. Blev oavgjort sedan kompisen "lyckats" med en koppsnurr från ca en halv meter på sista hålets green. Bättre kan det knappast bli...

Nu är de här!
Samåkte ut gjorde vi också. Inte lika bra som att cykla men dubbelt så bra - ur såväl miljösynpunkt som socialt - som att köra ensam i bilen.


De första vitsipporna har slagit ut (på det vanliga stället i backen bakom treans tee).

onsdag 11 april 2012

Kryzz


De mystiska blå kryssen på trädstammarna runt Johandammen är fortfarande kvar. Fast ändå inte. Inte blå, i alla fall. Nu har de ändrat färg till en slags rostbrun nyans. Men träden står kvar. Det är det viktigaste.

Dubbeläsch!

Att man inte ska lita på meteorologer och deras prognoser vet jag men jag hade ändå hoppats att den prognos som lovade att värmen skulle komma åter idag skulle infrias men i morse (vid halvsextiden) när jag vaknade så kändes det inte som en bra idé att cykla ut till klubben. Nu verkar det bli fint väder till helgen men inte särskilt varmt. Fast då har jag väl annat för mig.




Fast bara det inte regnar så smiter jag nog ut en stund på eftermiddagen. 

tisdag 10 april 2012

Äsch!

Fick stå på pedalerna när jag vid elvatiden trampade in mot stan (kontoret) och nu stänker snöblandat regn på rutan. Blåser gör det också. Fortfarande. Blir ingen range i kväll.


MEN i morgon (om jag är vaken) så trampar jag ut till Sveriges bästa golfklubb för nio snabba innan det är dags att börja slita för brödfödan och rättssäkerheten. Är det någon annan morgonpigg velocipedist som känner för det så, tja...

Öppet och stängt

På Sveriges bästa golfklubbs hemsida står, under aktuellt, att läsa att golfhallen är stängd. Att driving rangen är öppen måste man dock klicka sig fram på prons hemsida för att få information om. Om det inte blåser lika f*rbannat då så cyklar jag nog ut en sväng i kväll.

lördag 7 april 2012

Glad Påsk!


Jag hoppas att alla bloggens läsare har en bra påsk (oavsett väder och möjligheter till golfspel). Själv ska jag, för första gången, testa memma men det överlever jag nog. Efter helgen hoppas jag att våren tar fart igen!

onsdag 4 april 2012

Pausfågel


Det har varit så mycket snö och elände att jag tycker att det är dags att posta något att vila ögonen på. Snart är de här igen! Just den här svarthakedoppingen får jobba dubbelt som båda pausfågel och påskkyckling.

tisdag 3 april 2012

Vem vill vara pro?

Touring professional Christian Modin avnjuter en glamourös arbetslunch
Många av oss hackare tänker oss nog tillvaron som golfproffs som glamourös, behaglig och lukrativ. Vi avundas proffsen deras förmåga att slå slag som vi bara någon gång då och då (om ens då...) lyckas med och vi förknippar golf med att vara lediga och göra det vi tycker är roligt.


Själv brukar jag efter en mindre lyckad rond trösta mig med att jag i alla fall inte är beroende för min försörjning av hur jag lyckas på golfbanan. Sedan brukar jag snabbt lägga till att det allt är en himla tur.

Teaching professional Leif Modin checkar in efter att ha visat golf på en av skolorna i kommunen
Ännu mer än vad jag beundrar de proffs som tävlar ute på de olika tourerna uppskattar jag det oändliga tålamodet hos de proffs som säsong efter säsong försöker få oss mindre talangfulla golfare att sluta duffa och slicea. Själv skulle jag (om jag nu var ens i närheten av att kunna aspirera på en sådan sysselsättning) antagligen inte stå ut en vecka.


Snart är de i full aktivitet igen. Om tre veckor ska Christian spela säsongens första tävling (på PGA National i Skåne) och Leif börjar undervisa nybörjare (och andra) så snart den här senaste snön är borta. Själv ska jag bara spela för nöjes skull.

Mysteriet löst!?


Signaturen LR (som mycket väl kan vara en med samma initialer som brukar hjälpa till på banan) har postat en kommentar som säger att de blå kryssen på träd runt Johandammen markerar att träden inte ska avverkas. Tydligen är det, med andra ord, de okryssade träden som ska bort. Det verkar alltså (om LR har rätt) som om man ska lämna de stora träden och ta bort (eller åtminstone gallra bland) de klenare. Fast rätt mycket petjobb blir det för någon som ska ta bort kryssen efteråt, i vart fall om man ska göra det utan att skada trädens bark/näver. För säkerhets skull är kryssen inte bara väldigt tydliga utan sitter också i ögonhöjd. Färgen verkar inte vara vattenlöslig, åtminstone inte i torkat skick. Jag lyckades skrapa bort några kvadratcentimeter från en björk med tumnageln utan att göra någon större skada (men nog kommer det att synas efteråt var man skrapat). Man hade naturligtvis kunnat märka träden med band även om det är aningen mer arbetskrävande när markeringarna ska dit...

Kryssmysteriet

Ett av de mest frekvent lästa blogginläggen på senare til är "Blå kryss". Fast hittills är det bara en läsare som kommenterat det så vad det är som gör inlägget intressant är en smula oklart. Kanske är det fler än jag som gillar de märkta träden och gärna tittar på dem (om så bara på bild)? Och ingen har postat en kommentar som förklarat kryssen...


Är det här trädet dödsmärkt? Ska alla vuxna träd runt Johandammen bli ved? Eller har någon snitslat en bana så att folk ska kunna hitta runt damen utan att gå bort sig?

måndag 2 april 2012

Hmmm...


Tavlan för sponsorskyltar såg väldigt naken ut idag. Förklaringen verkar vara att sponsorskyltarna fått en ny plats på kortväggen till omklädningsrumsbyggnaden. Och informationstavlan har man klämt in mellan husknuten och fönstret till damernas rum. Mjaa... Jättesnyggt blev det kanske inte. OK att man fyller gaveln med sponsorskyltar men placeringen av informationstavlan känns tveksam. Inte minst kommer man ju att dra sig för att stå just där och titta...

Aprilväder


Det är lika så bra att lägga korten på bordet. Att utan omsvep säga som det är. Jag cyklade inte ut till klubben   idag. Inte spelade jag golf heller. Jag skyllde på vädret (som jag hoppas är ett misslyckat aprilskämt!).