fredag 30 mars 2012

2002-1011


Och vad är det där för siffror? Har tokf*n nu hojat ut till klubben 2002 gånger och tagit bilen 1011? Nej, fullt så illa är det inte (och den aktuella noteringen är 9-6, om någon bryr sig) utan siffrorna är antalet sk sidvisningar för mars 2011 resp mars 2012. Eftersom det ännu är ett och ett halvt dygn kvar av mars 2012 kan man alltså konstatera att bloggen nu läses dubbelt som mycket som för ett år sedan!

Nya insatser


Nu, när snön är borta och vattnet runnit till, så kan man få en ganska god uppfattning om hur den nya dammen på hål 14 kommer att påverka spelet. Bilden ovan är tagen från 150-plattan och de som når den med sina utslag har säkert inga som helst problem att spela in därifrån. För dem är dammen inte i spel. För oss som spelar hålet som en parfemma är det annorlunda (och säkert även för alla som spelar det som en parsexa).


Hindret börjar cirka 110 meter från greenmitten och därifrån är det naturligtvis ingen större sak att lyfta in bollen mot flaggan men i praktiken får man nog rikta in sig på inspel från åtminstone 130 meter, i vart fall om man inte vågar sig på att försöka utnyttja den trots allt ganska breda fairwayytan mellan dammen och skogen.




Leif Modins analys är redan klar. Glasklar. Han laddar shopen med massor av nya bollar inför den nya säsongen. Han öppnar, förresten, den 14 april.

torsdag 29 mars 2012

Blå kryss


Banpersonalen och torsdagsgänget har de senaste åren avverkat och gallrat bland träden på våra banor och det allra mesta de gjort applåderar jag. Nu har så gott som alla fullvuxna träd runt Johandammen fått blåa kryss på sin bark och jag hoppas verkligen att det inte innebär att de står på tur att falla för sågen.


Om det är så att någon bestämt att träden ska ner så vore det intressant att (gärna i fältet för kommentarer nedan) få veta varför. Det rör sig ju inte om träd som är i spel eller som hindrar luft och ljus att nå tees eller greener. Inte heller kan det vara som med asparna mellan sjuans och tians greener att löven de släppte på hösten uppfattades som besvärande. Det rör sig naturligtvis inte om att det är de träd som ger mycket ved som är kryssmärkta, men vilken är nyttan med att ta ned dem eller skadan av att låta dem stå kvar? träd är ju, när allt kommer omkring, levande organismer som fötrjänar att behandlas med respekt och omsorg. Suger de för mycket vatten ur dammen? (Fast de hindrar säkert med den skugga de ger rätt mycket av avdunstningen.)


Jag gillar de där träden. Jag tycker om den skugga de ger på sommaren och hur löven rasslar i vinden. Många fåglar verkar också tycka om dem. Ska de bort? Varför? 

Inbromsning


OK, det verkar som om våren börjat tveka. Vi kommer att få en dryg vecka med låga temperaturer, alltför låga för att man ens ska börja drömma om gräsväxt, men vi ligger ändå bra till jämfört med i fjol. Då såg det, i månadskiftet mars/april, ut som på bilden ovan. Tänk på det när vi (kanske) får snöglopp i helgen...

onsdag 28 mars 2012

9-3


Parkeringen vid Norrköp låg öde och det var lika tomt på klubbens parkering när jag rullade in där. Ensam äntrade jag ettans tee.  Fast efter ett tag så stötte jag på Örjan och hängde med honom för att kolla litet på diket vid sexan. Vi promenerade en bra bit bortom banans gräns men blev inte mycket klokare.




Det rinner i diket men väldigt långsamt. Ett rykte säger att det är en bergklack en bit bort som man inte iddes spränga bort när man grävde diket (för typ hundra år sedan) som dämmer. Är det någon som vet? Som jag ser det borde det (om ryktet är riktigt) vara en kanonaffär för klubben att ta en del av kostnaden för att spränga bort eländet.




Å andra sidan så verkar vi har rätt många vassa dikesgrävare i klubben, i vart fall av alla djupa och olagade (skämmes, ta mig faan!) uppslagsmärken att döma. Vi kanske skulle sätta dem att spetta bort bergklacken?

tisdag 27 mars 2012

D


Mitt femhundrade blogginlägg. Nu är det riktigt mysigt ute på niohålaren. Örjan har skurit, luftat, dressat och vältat (!) greenerna och i stort sett all snö är borta. Om bara bönderna kunde sköta sitt dike så skulle allt vara perfekt. När jag får tid och ids så ska jag leta rätt på vattendomen och se vad vi egentligen ska behöva tåla. Det verkar inte rimligt att de varje år ska få lägga en del av vår bana under vatten.


I morgon bitti ska det bli spännande...

måndag 26 mars 2012

ROSLAGENS GK NORRTÄLJE CYKELSEKTIONEN!

Enligt såväl yr.no som SMHI ska det på onsdag morgon vara mellan 4 och 6 plusgrader och under förmiddagen bli allt varmare. Ingen nederbörd före lunch. Ingen is på vägbanan och inget snöglopp/regn/hagel. Vindstyrkan kommer (säger prognoserna) att ligga på 3 m/s (dvs knappt någonting, typ en kvarts klubba mot vinden).


Är det intressant? I så fall, varför?


Svar: Ja!
Svar: Därför att på onsdag så drar verksamheten i Roslagens GK Norrtäljes Cykelsektion (äntligen!) igång. Exakt hur stor sektionen är vet jag inte. Själv är jag enhälligt vald ordförande och jag betraktar Leif Modin (som dessvärre är justerad för tillfället) som en självskriven medlem. Övriga medlemmar/wannabes kan möta upp antingen 06.00 vid ICA Norrköps parkering (där jag och min hoj kommer att vänta) eller kl 06.30 på niohålsbanans första tee (där jag och mina klubbor kommer att vänta). Sedan spelar vi (jag?) golf tills det är dags att trampa hem/till jobbet /mot nya djärva mål.


Så ser agendan för cykelsektionens första officiella sammankomst ut.

Interaktivitet

Det brukar sägas att internet är interaktivt. Som jag förstått saken (och det är inte nödvändigtvis rätt) betyder det att inte bara han (hen?) som skriver inlägg utan även de som läser sagda inlägg är aktiva. Den (han(hon/hen) som designade denhäringa bloggmotorn hade tydligen (men inte nödvändigtvis rätt) uppfattat saken på samma sätt som jag gjort. Därför kan man/kvinnor/men (?) kommentera inläggen. Men det gör nästan ingen. 


Internet är ett interaktivt/passivt medium.

torsdag 22 mars 2012

Blåsippan ute i backarna står...


De första (?) blåsipporna har slagit ut (i backen bakom treans tee).

6-3


Två timmar - från dörr till dörr - tog det att i lagom takt trampa ut till niohålsbanan, lufsa runt densamma och trampa hem. En skön start på dagen även om det ur ren golfsynpunkt hade varit att föredra att gå ut på eftermiddagen (men för den har jag andra planer). Nu var det frost i gräset och nyis på vattenhindren.



Fåglarna har, hur som helst, bestämt sig för att våren är här. Hörde ni, förresten, måsarna i går? Över åkrarna bortom tredje hålet flög ett sträck med ett dussin sångsvanar på låg höjd så att morgonsolen fick dem att skifta i guld. Magiskt. På fjärde hålet stod jag i kanske fem minuter och lät samma sol värma min rygg medan jag studerade nötskrikor och hackspettar. Ock koltrastarna har börjat sjunga. Vem ids bry sig om golf?

onsdag 21 mars 2012

Beroende

Man hör ofta folk säga att golf är beroendeframkallande. Min mamma brukar kalla de golfande medlemmarna av familjen för golfmissbrukare. Och visst ligger det något i det, men cykling är (har jag märkt) ett mycket värre gift. I går kom jag hem hyfsat tidigt efter en hektisk arbetsdag och kände att vad jag helst ville ha var en cykeltur. Allt annat kunde vänta...




Den snö som på morgonen täckt banorna var naturligtvis borta och den som legat på vägarna var nu på sina ställen smutsblandat vatten som renderade mig en tvätt av kläder och cykel. Sådant får man ta.




Väl framme tog jag en liten promenad på niohålsbanan för att se om det var någon aktivitet och det var det. Bland annat så träffade jag en ny medlem - Christer - som nyligen uppnått hcp 36 och nu var lika entusiastisk över sitt golfspelande som jag är över min cykling. Kul att han valt Sveriges bästa golfklubb! Christer berättade att han hängt en del på golfhallen och fått bra hjälp med att knäcka svingkoden av de medlemmar som brukar vara där. Sådant är roligt att höra och det är precis så det ska vara i en klubb!


Snart kommer det att vara hyfsat varmt på morgnarna. Då kommer jag att cykla ut för en snabb niohålsrond före jobbet åtminstone några dagar i veckan. Förresten så kommer det snart att vara ljust på kvällarna också. Det kommer att bli mycket cyklande och förmodligen en hel del golf också...

tisdag 20 mars 2012

Racerpremiär


OK, det var litet kallt den första kilometern och det var litet läskigt med de smala däcken, allt grus och lömska isfläckar men nu är i alla fall racerpremiären överstökad. Nu får nog den hojen vila några veckor tills den riktiga våren behagat infinna sig.




Det skulle ha suttit som en fläskläpp att få sitta i solen mot vagnboden och dricka morgonkaffe men nu fanns det inga bänkar där och dessutom så hade jag ingen termos med mig.




Nu lovar yr.no plusgrader hela dagen och hela natten och (om jag förstått saken rätt) hela resten av veckan. I Norrtälje. Nu verkar ju ibland Sveriges bästa golfklubb ligga i en alldeles egen klimatzon men jag tror i alla fall att det vita eländet är borta i eftermiddag och jag hoppas att den här morgonen var sista gången före jul som banan täcks av snö.


Nu ska jag ta den där koppen kaffe.

Internationell uppmärksamhet




Kartbilden ovan utvisar varifrån bloggens läsare kommer. Eller åtminstone de flesta av dem. Jag funderar ibland över den statistiken. Att de hundratals besöken från Down Under kommer från en medlem i Sveriges bästa golfklubb vet jag. Eller tror jag mig åtminstone veta. Likaså att det är medlemmar som generar grönfärgningen av Thailand liksom varför Portugal just nu blippar till på instrumentpanelen. Men hur kommer det sig att det verkar vara ett hysat stort intresse för vår klubb/min blogg i Ryssland? Den senaste veckan har bloggen också  haft läsare från Indien, Japan och Ukraina (för att bara ta några exempel). Tidigare har olika afrikanska stater dykt upp i statistiken.


Som sagt, ibland undrar man.

måndag 19 mars 2012

Inte riktigt än...


I morse var planen att kompensera för gårdagens debacle genom att ta en snabb vända till klubben med racerhojen före frukost men det var alldeles för kallt och dessutom virvlade något vitt omkring i luften när jag gick ut till brevlådan och det låg även snö på gräsmattan. Det är, inser jag, inte sommar riktigt än.

söndag 18 mars 2012

3-3

Fler bilar på parkeringen än en vanlig fredageftermiddag i augusti...

Att jag är enkel, lättlurad och dum är vid det här laget ett etablerat faktum. Den här gången var det dock ingen meteorologitjänst som lurade mig utan jag gjorde det alldeles själv. Duggregn gjorde att jag valde bort cykeln (en riktig cykel har varken stänkskärmar, stöd eller pakethållare) när jag skulle ut till klubben men när jag väl var där så klarnade det snart nog upp... That´s life. Så nu är ställningen cykeln-bilen, 3-3 istället för de 4-2 det borde ha varit. Nå, sämre än fifty/fifty ska den kvoten inte bli och så här i mitten av mars är jag nöjd med siffrorna. Både 6:an och 3:orna.




Ute på Sveriges bästa golfklubbs niohålsbana (öppen med "sommargreener"!) var det full aktivitet och att järngänget är i Portugal märktes inte. Damerna som var före mig släppte förbi mig (tack!) och efter några hål så var jag i kapp Peter och Ulla.  Vi spelade de sista hålen tillsammans.


Damerna - Gunilla och Monica - som släppte förbi mig

Ullas pre-shot routine

I Lissabon där dansa de...

Idag vaknar ett gäng från Sveriges bästa golfklubb i Portugal (Praia del Rey). Vaknar och vaknar, de har väl redan käkat frukost och står och puttar och chippar (om de inte redan är ute på banan). Till råga på eländet verkar det vara riktigt skapligt väder där nere. Sol och 15 grader varmt.




Fast jag är naturligtvis inte ett enda litet dugg avundsjuk. Nu ska jag ut och hoja en sväng.

lördag 17 mars 2012

Vagnförbud?

Spåren förskräcker

Själv tillhör jag den minoritet som helst bär min utrustning. Dessutom tillhör jag den ännu mindre minoriteten som oftast har betydligt färre klubbor i min bag än de 14 som reglerna medger. Färre bollar och mindre annat jox än de flesta andra golfare har jag också i min bag (som oftast är av sk penciltyp). Att jag har med mig så litet som möjligt beror mest på att jag trivs bäst med det. Dessutom är det svårt att cykla med en fullastad vagnbag. För att inte tala om hur puligt det skulle vara att cykla med en vagn. OK, man skulle antagligen kunna ta den på släp men jag tror att det skulle förta en hel del av nöjet med cykelturen.


Dessutom så spelar jag inte bättre om jag har 14 klubbor i bagen än vad jag gör om jag har 7. Eller 9 eller 5 eller (faktiskt) 3. Jag är förmodligen inte tillräckligt bra för att kunna utnyttja hela verktygslådan. Ibland går jag ut med bara en (1) klubba och det funkar det med.


Varför de flesta andra släpar (drar eller skjuter) med sig så många klubbor (för att inte tala om allt annat som bor i deras stora bagar) begriper jag inte. Särskilt märkligt är det när någon (vilket händer i stort sett varje rond jag spelar med sällskap) slår ett dåligt slag med en klubba och när de stoppar ner den i bagen igen säger något i stil med: "Den där förbaskade klubban slår jag aldrig bra med!" OK, men varför har du den i bagen då?" tänker (men säger) jag (inte).


Proffsen har så gott som undantagslöst 14 klubbor i sina bagar men de kan också använda alla klubborna. Däremot använder de inte vagn utan har någon som bär bagen åt dem.


Nå, jag ser inte ner på dem som använder 14 klubbor och vagn. Tvärtom känner jag en viss, motvillig, beundran för att de orkar släpa runt på så mycket onödig vikt. Fast det är klart, de cyklar sällan till banan och behöver väl den extra motionen för att kompensera stillasittandet i bilen. Vad vet jag?


Däremot blir jag förtvivlad när jag ser "golfare" dra eller skjuta tungt lastade bagvagnar på banor som är som vår niohålsbana är nu, dvs blöt och mjuk. Så gör man bara inte! Åtminstone inte enligt vad jag fick lära mig en gång i tiden. Fast det är klart. Det är rätt mycket jag en gång lärt mig som inte verkar gälla längre. Men ändå... Det kan helt enkelt inte vara bra för banan att bli upplöjd så som på bilden ovan. Eller?


Det är, tydligen, förbjudet att köra golfbil eller att skjuta vagn här inne


I det "lilla klubbhuset" vid första tee på niohålsbanan står en skylt om vagn- och bilförbud. Jag antar att det betyder att det nu inte råder sådant förbud (och att den i annat fall skulle vara uppsatt vid första tee). Varför det är på det viset begriper jag (som så mycket annat) inte.


Det är aldrig bra att tappa huvudet. Särskilt inte på golfbanan...


På bordet i det lilla huset ligger en del hittegods, bla huvudet till en Titleist järnsexa. Det kanske är någon som hittat skylten ute på banan och ställt in den? Jag tycker att man antingen ska sätta upp den nu eller slänga den...

Den här gången gick det bättre!

Senast jag spelade Vintertouren när jag hade jour gick det inte så bra. Telefonen ringde när min första boll var i luften och när den hade landat var jag redan på väg till arresten i Täby... Därför var mina förväntningar inte så stora när jag idag skulle upprepa försöket men min lilla Samsung var knäpptyst så jag kom runt alla nio hålen! Om mitt spel tänker jag inte skriva något.






Annars var allt som vanligt. Olika deltagare förberedde sig på olika sätt. Örjan hade köpt upp sig på nya Foot-Joys. Kjelle var glad och Ann höll ordning. 


Stefan var jättemallig över sitt utslag på sjuan så jag nändes inte tala om för honom att det var Pers boll från ettan han spelade på. Man är väl juste...


Greenerna var helt OK för att vara i mitten av mars men att man på några hål tvangs spela in över snövallar förtog litet av sommarkänslan.


Nå, det var alltså lika kul och trevligt som alltid men nu är det inte många omgångar kvar. säsongen lider obönhörligen mot sitt slut. Snart är det dags för avslutning och Shoot-out och då glider väl kingen in... Igen. Det är i alla fall mitt tips.

fredag 16 mars 2012

Lovande!

Langtidsvarsel
Lørdag17. marsSøndag18. marsMandag19. marsTirsdag20. marsOnsdag21. marsTorsdag22. marsFredag23. marsLørdag24. marsSøndag25. mars
SkyetDelvis skyetSluddbygerSkyetKlarværKlarværRegnDelvis skyetKlarvær
12°14°
0 mm nedbør i døgnet0,7 mm nedbør i døgnet1,1 mm nedbør i døgnet0 mm nedbør i døgnet0 mm nedbør i døgnet0 mm nedbør i døgnet0,9 mm nedbør i døgnet0,1 mm nedbør i døgnet0 mm nedbør i døgnet
Laber bris, 6 m/s fra vestLett bris, 4 m/s fra sørvestFrisk bris, 9 m/s fra nordvestSvak vind, 3 m/s fra vest-nordvestLett bris, 4 m/s fra vestLaber bris, 9 m/s fra nordSvak vind, 2 m/s fra sør-sørvestLett bris, 4 m/s fra nordSvak vind, 3 m/s fra vest
Det ser ut som om det kan bli flera tidiga morgnar den närmaste tiden...