onsdag 7 mars 2012

Vitgröe

Låg och halvsov till Nyhetsmorgon i P1. Bland allt tjafs om vapenfabriker och primärvalskampanjer dök något upp som, äntligen, fick mig att vakna. Vitgröe (poa annua) har etablerat sig på Antarktis!


Bilden här intill är inte från Antarktis (där man alltså snart, åtminstone om klimatförändringen fortskrider) kommer att kunna spela golf, utan från någon av våra egna greener som består just av vitgröe.


Vitgröen är ofta illa sedd och många klubbar/banchefer lägger ned oanade summor på att försöka autrota den för att ersätta den med andra sorter. För några år sedan var det olika typer av krypven (Penn, A4 och vad nu de olika, dyra, mirakelgräsen hette) och nu är det tydligen svingel som "gäller". Fast jag tror att vitgröen är här för att stanna. Den trivs, sår sig själv och är så gott som omöjlig (åtminstone med rimliuga resursinsatser) att bli av med. Dessutom är den underbar att putta på. Nackdelen är att den är känslig för snömögel (fusarium) och andra svampangrepp och att det traditionellt (slentrianmässigt?) använts rätt mycket bekämpningsmedel för att hålla sådana greener "friska". Fast sådant kan man naturligtvis göra på andra och miljövänligare sätt. I Sveriges bästa golfklubb har vi under flera år jobbat systematiskt med att avverka träd för att släppa in mer ljus och luft till greenerna, något som är bättre för gräset och sämre för de läskiga svamparna och just nu håller Örjan på med att handgripligen få bort den snö som täcker greenerna (och under vilken snömöglet annars gror när värmen börjar komma) för att ge dem sol och luft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar