tisdag 1 februari 2011

Slagmatta

Och vad är då, frågar sig kanske någon efter att ha läst VinterTourens hemsida, en slagmatta? Jo, det är en matta man använder för att lägga bollen på för att slippa spela den ur lös snö, lera eller andra för golfspel otjänliga underlag. 

Kan man köpa slagmattor av Leif Modin eller i någon annan välsorterad golfshop? Är det Callaway som gäller eller hålls något annat fabrikat för att vara överlägset?

Dessvärre är slagmattor ett av golfindustrin försummat kapitel. Dessbättre är det synnerligen enkelt, även för en måttligt händig person, att själv tillverka en sådan matta. Lika enkel som elegant är den skotskrutiga (jo, faktiskt!) slagmatta Per Linder använder som underlag för sin boll på bilden till höger. Slagmattan ifråga är, helt enkelt, en lagom stor bit av en heltäckningsmatta. I just det här fallet, gissningsvis, från en stump som blev över när Per lade in heltäckande i sin gillestuga någon gång på det tidiga sjuttiotalet?

Om det var estetiska skäl som låg bakom Pers val eller om han hade bråttom och den här biten var vad han i en hast hittade får han svara för själv. Populärast är annars slagmattor gjorda av en lagom stor bit Astroturf, ni vet den där grova konstgräsvarianten man brukar göra dörrmattor av. Den har flera fördelar. Dels är den relativt styv, dels sitter bollen upp på den  och dels suger den inte åt sig någon väta. Den är dessutom praktisk om man vill avlägsna fastfrusen snö från klubban.

På bilden till vänster syns just en sådan matta, Just det här exemplaret användes under helgens tävling av Hans Hörting som fick ihop den lägsta bruttoscoren. Pers score var inte rilktigt lika bra och min teori (utan att på något vis vilja förringa Hans prestation) att mattvalet kan ha spelat en viss roll. 

Personligen så tycker jag att Pers matta är mycket mer elegant men den verkar något sladdrig. Sladdrigheten gör att mattan inte ger ett plant underlag och att bollen ofelbart hamnar i och måste spelas ur en liten grop vilket påtagligt öker risken för att man duffar slaget en aning. Det skulle man naturligtvis kunna åtgärda genom att fästa upp mattbiten på en bit plywood eller liknande (vilket vissa vintergolfare gjort) men det bästa tipset (till Per och andra) är nog ändå att satsa på astroturfvarianten. Åtminstone tills Callaway eller Cobra kommer med något högteknologiskt alternativ. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar